Wykorzystanie aromatycznych przypraw w daniach dla malucha

Przygotowanie smacznych dań dla dziecka jest trudnym zadaniem nawet dla doświadczonych rodziców. Każdy maluch bardzo często ma bowiem zupełnie inne smaki i gusta kulinarne niż dorośli lub jego starsze rodzeństwo. Mimo to, zwłaszcza w okresie wczesnej wiosny, warto serwować całej rodzinie pożywne posiłki z dodatkiem wybranej aromatycznej przyprawy lub ich mieszanek, które nie tylko doskonale wzbogacają smak dania, ale także mają właściwości rozgrzewające zziębnięty organizm.

Najlepsza aromatyczna przyprawa dla juniora

W przypadku dań dla dzieci nie warto rezygnować z ulubionej aromatycznej przyprawy, jednak należy ją wprowadzać w odpowiednim czasie, kiedy maluch zna już podstawowe produkty spożywcze i szuka nowych smaków. W posiłkach dla dzieci powyżej 3. roku życia może pojawić się taka aromatyczna przyprawa, jak:

  • cynamon (działa korzystnie na układy nerwowy i oddechowy, ma właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie),
  • imbir (niweluje wzdęcia, ma właściwości odkażające, przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz poprawia koncentrację),
  • kminek (wspomaga trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych),
  • kurkuma (wspomaga proces trawienny i ułatwia wchłanianie cennych witamin i minerałów, ma działanie antybakteryjne i rozkurczające),
  • kardamon (niweluje dolegliwości trawienne, łagodzi kaszel i pomaga udrażniać zatkany nos, wzmacnia odporność).

Przyprawy te są doskonale znane z rozmaitych dań kuchni świata, ale można je także wykorzystywać w najprostszych potrawach, które już na stałe mogą wpisać się w jadłospis pociechy i pozostałych członków rodziny.

Posiłki z dodatkiem aromatycznych przypraw

Każda aromatyczna przyprawa ma dość intensywny smak i zapach, dlatego należy je stosować z umiarem. Zbyt duża ilość jednej z nich lub połączenie kilku może zdominować smak pozostałych składników, przez co cała potrawa nie będzie tak smaczna i zdrowa ani dla dorosłych ani tym bardziej dla dziecka (https://blog-juniorangin.pl/rozgrzewajace-przyprawy-w-kuchni-juniora/). Po dodaniu choć niewielkiej ilości danej przyprawy, warto skontrolować smak dania. A co możemy przyprawić tymi egzotycznymi dodatkami? Przede wszystkim zupy kremy, jak choćby krem z dyni, z marchewki lub z cukinii i brokuła. Wszelkiego rodzaju dania z makaronem i ryżem również zyskają dzięki nim nowego wymiaru smakowego. Przyprawy te są także na tyle uniwersalne, że doskonale sprawdzą się w daniach na słodko oraz w deserach, takich jak na przykład ryż na mleku lub jogurty naturalne ze świeżymi owocami, musli, owsianki, samodzielnie pieczone ciasta i inne domowe słodkości.