Co jeść na diecie niskokalorycznej, by zaspokajać apetyt?

Odchudzającą dietę niskokaloryczną kojarzy się oczywiście z bardzo mocnym ograniczaniem ilości przyswajanego jedzenia i ilości pochłanianych kalorii. To właśnie przez to wielu osobom trudno jest na takiej diecie wytrzymać. Chcesz schudnąć, ale przecież nie chcesz chodzić głodny. Tak jednak nie musi się wcale stać.

Rola gęstości odżywczej w procesie odchudzania

Zamiast próbować polubić się z uczuciem głodu (do czego raczej nigdy nie doprowadzisz), dowiedz się, czym w ogóle jest gęstość odżywcza produktów. Niektórymi pokarmami jesteśmy w stanie wypełnić swój żołądek pomimo wprowadzenia do organizmu niewielkiej ilości kalorii, podczas gdy od innych tyjemy niemalże od samego patrzenia, gdy w rzeczywistości w ogóle nie zaspokajają one apetytu.

Gęstość odżywcza mówi o tym, ile składników odżywczych znalazło się w konkretnym produkcie. A musi być ich dużo, jeżeli tym produktem chcesz się najeść. Dieta niskokaloryczna powinna być oparta nie tyle na produktach niskokalorycznych, co na produktach wysoce odżywczych (a to, że często jedno łączy się z drugim, to już inna sprawa).

Składniki decydujące o gęstości odżywczej

Ważnymi dla ciebie składnikami będą zarówno witaminy i substancje mineralne, jak i błonnik pokarmowy, czyli taka niezwykła substancja, która nie jest trawiona przez ludzki organizm, ale która dzięki temu potrafi zwiększać poziom nasycenia po posiłku (pod wpływem wody pęcznieje w układzie pokarmowym) oraz wspomagać przemianę materii.

Ogólnie rzecz biorąc całe szczęście jest jednak tak, że gdy dodajesz do diety niskokalorycznej produkty uchodzące za zdrowe, na ogół są to właśnie produkty o wysokiej gęstości odżywczej. Przykład? Chociażby warzywa. Niemalże wszystkie z nich mają w sobie mnóstwo drogocennych składników odżywczych, a już zwłaszcza zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak czy nawet liście z botwinki.

Produkty o niskiej gęstości odżywczej

A których produktów nie opłaca się spożywać? Na pewno tych obfitujących w cukier, gdyż cukier sam w sobie ma chyba najniższą gęstość odżywczą spośród wszystkich wyrobów spożywczych. Równie niewskazane są artykuły beztłuszczowe (np. jogurty typu light), żółte sery oraz białe pieczywo i jasne ryże oraz makarony.

Dieta niskokaloryczna nie musi być jednak dietą w stu procentach idealną. Raz na kilka dni pozwól sobie na zjedzenie czegoś mniej zdrowego, by poczuć się lepiej psychicznie.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Instytutu zdrowia Sofra.